Tedaviler

Çocukların ağız ve diş sağlığının devamlılığının sağlanmasında koruyucu tedaviler önemli bir yer tutmaktadır. Bu tedaviler fluorid uygulamalarıpit ve fissür örtücüler ve erken kaybedilen süt dişlerinin yerinin korunmasını sağlayan yer tutucu uygulamalarıdır.

Erken Çocukluk Çağı Çürükleri (Biberon Çürükleri)

Bebek ve çocuklarda, 6 yaşından önce özellikle üst ön dişlerin diş etine yakın bölgelerinde beyaz lekeler şekline başlayıp kısa sürede ilerleyen çürük tipine erken çocukluk çağı çürüğü denmektedir. Bu çürüklerin en önemli etkenlerinden biri olarak çocuğun gece anne sütü ya da biberon emerek uyuması düşünülmektedir.

Özellikle gece beslenmesinden sonra dişlerin temizlenmesi, bu çürüklerin önlenmesinde büyük öneme sahiptir. Erken çocukluk çağı çürükleri tedavi edilmediği takdirde, çocuklarda şiddetli ağrı, enfeksiyon ve beslenme güçlüklerine neden olmaktadır.


Florid Uygulaması

Çocuk diş hekimliğinde koruyucu uygulamaların başında dişlere florid uygulaması gelmektedir. Florür doğada yaygın olarak bulunan, bazı gıda ve su kaynaklarının da içerdiği bir elementtir. Florun diş çürüklerinin başlamasını önlediği ve yeni başlayan çürükleri durdurabildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Piyasada bulunan diş macunları çocuk ve yetişkinlerin yaş gruplarına uygun oranda flor içermektedir. Çocukların çürük risk durumları değerlendirilerek, diş hekimleri tarafından jel ya da vernik formunda koruyucu florid uygulamaları yapılmaktadır.


Pit ve Fissür Örtücüler

Süt ve daimi azı dişlerinin çiğneyici yüzeyleri, bu bölgelerde gıda birikimine olanak sağnayan girintili bir yapıya sahiptir. Bu bölgeler etkin bir şekilde temizlenemediğinde çiğneyici yüzeylerde çürük başlangıcı kaçınılmaz olacaktır. Fissür örtücü uygulaması ile azı dişlerin çiğneyici yüzeyleri akışkan bir dolgu maddesi ile ince bir şekilde örtülür ve bu bölgeler çürüğe karşı koruma altına alınmış olur. Bu uygulama, iyi bir fırçalama alışkanlığı ve düzenli diş hekimi kontrolü ile desteklenmelidir.


Yer Tutucular

Süt dişleri çiğneme, estetik ve konuşmadaki etkilerinin yanı sıra yerlerine gelecek daimi dişlerin doğru yerinde sürmesine rehberlik etme görevine sahiptirler. Tedavi edilemeyecek durumdaki süt dişleri zamanından önce çekildiğinde diş arkında kapladıkları boşluk zamanla kapanmakta ve yerine gelecek daimi dişin sürmesi için yeterli yer bulunamamaktadır. Bu durum, dişlerde çapraşıklıklara hatta daimi dişlerin gömülü kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, zamanından önce kaybedilen süt dişlerinin boşluklarını korumak amacıyla yer tutucu denilen sabit veya hareketli apereyler yapılmaktadır.