Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür ve Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Anne ve babalar için çocuklarının gelişimini takip ederken önemli olan bazı dönüm noktaları vardır. Bunlardan en popüler olanlarının arasında ilk diş çıkarma ve ilk süt dişi düşürme zamanları sayılabilir. Bu zamanlamalar her çocuk için farklılıklar gösterebilse de yapılan araştırmalarla aşağıdaki listede görebileceğiniz ortalama dönemler hesaplanmıştır.

Çocuk Diş Hekimi Adana

Bebek dişleri tablosu- ne zaman ortaya çıktıklarını ve ne zaman düştüklerini

Diş adı ve pozisyonuSürme zamanıDüşme zamanı
Alt orta kesici dişler6 ila 10 aylık6 ila 7 yaş
Üst orta kesici dişler8 ila 12 aylık6 ila 7 yaş
Üst yan kesici dişler9 ila 13 aylık7 ila 8 yaş
Alt yan kesici dişler10 ila 16 aylık7 ila 8 yaş
Üst birinci azı dişleri13 ila 19 aylık9 ila 11 yaş
Alt birinci azı dişleri14 ila 18 aylık9 ila 11 yaş
Üst köpekler16 ila 22 aylık10 ila 12 yaş
Alt köpek dişleri17 ila 23 aylık9 ila 12 yaş
Alt ikinci azı dişleri23 ila 31 aylık10 ila 12 yaş
Üst ikinci azı dişleri25 ila 33 aylık10 ila 12 yaş

Bebeklerde ilk süt dişi sürme zamanı yaklaşık 6 ay civarında başlar. 3 yaşa kadar toplamda 20 adet süt dişi ağızda tamamlanmış olur. Çocukların büyük çoğunluğu ortalama 6 yaşında iken diş perisi ile tanışırlar ? Süt dişlerinin yerlerini kalıcı dişlere bıraktığı karışık dişlenme dediğimiz dönem 6 yaş ile 12 yaş aralığı boyunca sürer.

Neden iki takım dişimiz var?

Peki süt dişleri neden dökülüyor? Bu süt dişlerinin yer tutucu görevi görerek çenede gelecekteki kalıcı dişler için yer açtığı bilinmektedir. Çoğu çocuk için süt dişleri 6 yaş civarında düşmeye başlar. Elbette tüm dişler aynı anda düşmez! Daimî diş sürmeye hazır olduğunda, süt dişinin kökü tamamen yok olana kadar erimeye başlar. Bu noktada diş sallanmaktadır ve sadece çevresindeki diş eti dokusu tarafından yerinde tutulmaktadır.

İlk çıkış: Orta kesici dişler

Çoğu insanın süt dişlerini çıkma sırasına göre kaybettiğini öğrenince şaşırabilirsiniz. Bu nedenle, alt orta kesici dişler yaklaşık 6 aylıkken ilk çıkan dişler olduğundan, aynı zamanda çocuğunuzun 6-7 yaşlarındayken ilk sallanan ve kalıcı dişlerine yer açan ilk dişlerdir.

Alt orta kesici dişlerden sonra üst orta kesici dişler ortaya çıkar ve hepimiz yetişkinlerde görmeyi beklediğimiz daha büyük üst orta kesici dişlere yer açar.

Çocuk Diş Hekimi Adana

Bazı çocuklar için diş kaybetmek, özellikle diş perisi gibi eğlenceli kavramları tanıtıyorsanız heyecan verici bir zaman olabilir. Diğerleri için, kalıcı olduğunu düşündükleri bir şey (dişleri) ağızlarından yeni çıktığı için biraz üzücü olabilir!

Aynı şekilde, çocukların dişlerini kaybettiklerinde biraz ağrı veya rahatsızlık hissetmeleri de nadir değildir. Diş çekildikten sonra:

  • Çocuğunuzun diş etlerini temizlemeye yardımcı olması için ağzını basit bir tuzlu su solüsyonuyla çalkalamasını sağlayın.
  • Soket olarak bilinen alanı kapatmak için biraz gazlı bez kullanın ve kanamaya neden olabileceğinden tükürmemeleri için onları teşvik edin.
  • Ağrı veya rahatsızlık varsa, kanama durduktan sonra soğuk uygulamam yapabilirsiniz.

SÜRME KİSTİ NEDİR? – ÇOCUK DİŞ HEKİMİ ADANA

Sıradaki: Yan kesici dişler

Orta kesici dişler döküldükten sonra bir sonraki süt dişleri çocuğunuzun yan kesici dişleri olacaktır. Genellikle, önce üst yan kesici dişler sallanır. Bu genellikle 7-8 yaşları arasında olur. Bu noktada çocuğunuz diş kaybetme deneyimine daha aşina olmalıdır. İdeal olarak, yan kesici dişlerden önce zaten dört diş kaybetmiş olacakları için bu artık korkutucu bir deneyim olmamalıdır.

Helikopterleri görelim: Birincil birinci azı dişleri

Çocuğunuzun dişlerinin ilk çıktığı zamana kıyasla, onları kaybetmek ebeveynler için çok daha kolay bir süreç olabilir. Diş çıkarma genel olarak rahatsız edici olsa da gelen azı dişleri özellikle bebekler ve küçük çocuklar için ağrılı olabilir.

Buna karşılık, süt azı dişleri (birinci azı dişleri olarak da bilinir) düştüklerinde veya kalıcı azı dişleri ile değiştirildiğinde genellikle ağrılı olmazlar. Bu süt birinci azı dişleri genellikle 9-11 yaşları arasında dökülür.

Son hareket: Birincil ikinci azı dişleri ve köpek dişleri

Kaybedilecek son süt dişleri köpek dişleri ve süt ikinci azı dişleridir. Köpek dişleri genellikle 9 ila 12 yaşları arasında kaybolurken, süt ikinci azı dişleri çocuğunuzun kaybedeceği son süt dişleridir. Bu son diş setleri genellikle 10 ila 12 yaşları arasında dökülür.

Çocuğunuz büyüdükçe, çeneleri de daha büyük kalıcı dişlere uyum sağlamak için büyür. Çocuğunuz 13 yaşına geldiğinde, tam bir kalıcı diş setine sahip olmalıdır.

Peki ya yirmilik dişler?

Çocuğunuz ergenlik yıllarının sonlarına ulaştığında, yirmilik dişleri (üçüncü azı dişleri) çıkabilir. Herkesin yirmilik dişlerinin çıkmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bazıları tam dört yirmilik diş yerine sadece birkaç tane alır ve herkesin onları çıkarmaya ihtiyacı yoktur.

Bu son azı dişleri, yalnızca daha olgun olduğunuzda ve daha fazla yaşam deneyimine sahip olduğunuz için biraz bilgi edindiğinizde bu dişleri alacağınıza dair folklor inancından dolayı yirmi yaş dişleri olarak adlandırılır.

Ya çocuğum bu zaman çizelgesine uymazsa?

Burada paylaşılan zaman çizelgesi sadece genel bir kılavuzdur. Çocuğunuzun dişleri yavaş çıkıyorsa, süt dişlerini kaybetmenin de biraz daha uzun sürebileceğini beklemelisiniz. Bununla birlikte, çocuğunuz dişlerindeki dönüm noktalarını bir yıl kadar kaçırdıysa (Çıkma veya düşme), çocuğunuzun diş hekimi ile konuşun.

Diş hekimi ziyaretlerinin planlanması

Çocuğunuzun ağzında ne olup bittiğine (veya olmadığına) bakılmaksızın, ilk doğum gününe kadar bir randevu almalısınız. İlk ziyaretten sonra çocuğunuz 6 ayda bir diş hekimini ziyaret etmelidir.

Ve bu günlerde bir diş için ne kadar harçlık vermeniz gerekir ?

Herkes diş perisini çocuğuna tanıtmaz, ancak bu, önemli bir dönüm noktasını eğlenceli hale getirmenin bir yoludur. Diş perisinin ne kadar bırakması gerektiğini merak edebilirsiniz. Cevap… değişir. Bazı ebeveynler birkaç lira ile beklentileri basit tutmayı tercih ederken, diğerleri büyük hediyeler verebilir.

Genel olarak, diş perisi ilk diş için en cömert olma eğilimindedir!

Çocuk Diş Hekimi Adana

Çocuk Diş Hekimine (Pedodontist) Götürmek

Çocuklar dişlerini kaybedecekler. En önemli şey, çocuğunuza süt dişleri çıktıktan ve kaybedildikten çok sonra kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde olması için uygun diş hijyenini nasıl koruyacağını öğretmenizdir.